У Німеччині пригрозили санкціями за допомогу Лукашенку

У Німеччині пригрозили санкціями за допомогу Лукашенку

Виконувач обов’язків глави МЗС Німеччини Хайко Маас закликав ЄС запровадити нові санкції проти білоруської влади, а також проти країн та авіакомпаній, за допомогою яких мігранти добираються до Мінська.

Про це повідомляє T-Online. Маас заявив, що всі, хто допомагає біженцям потрапити до ЄС через Білорусь, мають бути покарані санкціями.

«Нікому не можна дозволяти безкарно брати участь у нелюдській діяльності Лукашенка. Це стосується рідних країн мігрантів, країн транзиту, а також авіакомпаній, які перевозять їх до Білорусі», – наголосив міністр.

У ЄС Олександра Лукашенку звинувачують у розв’язанні «міграційної війни» у відповідь на санкції Брюсселя. З весни 2021 року мігранти намагаються потрапити через Білорусь до Литви, Латвії та Польщі.

Вранці 8 листопада біженці з різних країн, які перебувають у Білорусі, пройшли колоною до кордону з Польщею. Деякі з них намагалися зламати прикордонні загородження, а у їхній бік у відповідь розпорошували сльозогінний газ. Надвечір мігранти розбили наметовий табір на кордоні. За оцінками польської влади, в Білорусі зараз перебувають від 12 до 15 тисяч вихідців із Близького Сходу, а безпосередньо на кордоні – близько чотирьох тисяч мігрантів.

«Фотографії, які ми отримуємо з білоруської прикордонної території, є жахливими. Пан Лукашенко продовжує розкручувати небезпечну спіраль ескалації, з якої він не має виходу. Він безсовісно використовує людей, які шукають притулку, як заручники своєї цинічної гри за владу», – заявив Маас.

Він наголосив, що ЄС «не піддасться на шантаж». Міністр заявив, що у відповідь на міграційну кризу Брюссель може поширити санкції на інші сфери білоруської економіки. Він нагадав, що калійна промисловість та енергетика країни вже є під санкціями.

Поділитись