У «Нафтогазі» назвали вартість газу для населення в квітні

У «Нафтогазі» назвали вартість газу для населення в квітні

2,897 грн / куб. м (без ПДВ, транспортування магістральними та розподільними газопроводами та націнки газсбитів). Такий буде вартість газу для населення і виробників тепла в квітні 2020 року.

Це на 14,7% дешевше, ніж в березні 2020 роки (3,396 грн / куб. М), повідомили в НАК “Нафтогаз України”. Якщо ж порівняти з січневими тарифами 2020 го, то квітнева ціна знизилася на 37,7%.

“Зниження ціни на газ третій місяць поспіль – позитивний сигнал для людей. Рахунки за газ у квітні повинні знизиться і завдяки завершенню опалювального сезону, і завдяки зменшенню відпускної ціни “Нафтогазу”. У підсумку, я сподіваюся, зменшиться навантаження на бюджети українських домогосподарств, які відчувають наслідки карантинних заходів”, – заявив глава правління НАК Андрій Коболєв.

В “Нафтогазі” нагадали, що з початку цього року оптова ціна на природний газ в рамках спеціальних зобов’язань розраховується згідно постанови Кабінету Міністрів №17 від 24 січня 2020 року. Основний індикатив – фактичні результати біржових торгів, які відбуваються з 1 по 22 число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі.

При цьому з березня-2020 на внутрішньому ринку з’явився новий ліквідний ціновий індикатор, після проведення ТОВ “Оператор газотранспортної системи України” тендеру на закупівлю газу на період поставки на березень-грудень 2020 року.

“При розрахунку ціни газу для населення на квітень “Нафтогаз”, як і в березні, вибирав з двох можливих опцій: розрахованої за постановою КМУ і середньозваженої ціни переможців за результатами торгів на поставку газу “Оператора ГТС України”. Незважаючи на рекордну здешевлення енергоносіїв на світових ринках, найнижчими виявилися розрахунки, прив’язані до внутрішніх, а не зовнішніх індикаторів”, – відзначили в “Нафтогазі”.

Поділитись