У Молдові прокремлівські сили отримали переконливу перемогу на місцевих виборах

У Молдові прокремлівські сили отримали переконливу перемогу на місцевих виборах

Команда Майї Санду отримує фіаско: бліц висновки з місцевих виборів у Молдові від політтехнолога Руслана Рохова.

🔹Агент Кремля Іон Чебан виграв вибори мера Кишиніва, здобув найбільшу фракцію в міській раді та зміг отримати арифметичну коаліційну більшість.

🔹Тепер Чебан — головний претендент на посаду президента Молдови в 2024 році.

Ще до місцевих виборів він випереджав у соціології лідера соціалістів Ігора Додона. І зараз укріпить себе в ролі альтернативи.

🔹Рішення Комісії з надзвичайних ситуацій зняти з виборів проросійську партію «Шанс» було не лише сумнівним щодо законності й демократичності, а й абсолютно неефективним.

Проросійський бізнесмен Ілан Шор легко зорієнтував свого виборця, вказавши на запасних кандидатів.

Так, в Оргеєві Тетяна Кочу легко перемогла на виборах в першому ж турі, а партія, від якої вона була висунута, легко взяла монобільшість в міській раді.

А в Бельцях, другому за значенням місті у Молдові, самовисуванка Аріна Коршикова вийшла до другого туру, де боротиметься з представником старого покровителя міста Ренато Усатого.

Єдине, що здобула команда Майї Санду — це критику з боку ЄС та актуалізацію російського наративу про антидемократичний режим в Молдові.

🔹В районних радах правляча «Дія і солідарність» не зможе створити арифметичну коаліцію, оскільки більшість інших фракцій будуть від проросійських партій.

«Це і було ціллю ФСБ і я писав про неї за кілька місяців до виборів, акцентуючи увагу на потребі в появі проєвропейських альтернативних партій, які б забрали голоси розчарованих в PAS виборців. Сподіваюсь Майя Санду і її команда зробить з цього належні висновки. Важливо не дати Шору забрати Бельці, а також не дати ФСБ створювати контекст, щоб легітимізувати похід Чебана на президентські вибори», — підсумовує політтехнолог.

Поділитись