Додон заявив про можливість введення військ НАТО до Молдови

Додон заявив про можливість введення військ НАТО до Молдови

Керівництво Молдови може в будь-який момент ввести в країну війська НАТО, скориставшись ухвалою конституційного суду (КС), хоча держава, як і раніше, дотримується нейтралітету.

Про це повідомив екс-президент республіки Ігор Додон. За його словами, Конституційний суд Молдови у 2016-2017 році ухвалив ухвалу, яка дозволяє обійти формальний нейтралітет країни. У документі сказано, що уряд може скористатися зовнішніми силами для вирішення безпекових проблем, хоча держава офіційно підтримує нейтралітет. Додон наголосив, що це рішення КС «ніхто його не скасовував».

Він також додав, що за бажання скористатися цією можливістю владі країни простіше звернутися до КС, ніж переглядати конституцію, оскільки ця процедура триватиме щонайменше шість місяців. Крім того, правляча партія не набере необхідної кількості голосів у парламенті для зміни основного закону Молдови.

Додон зазначив, що народ буде категорично проти скасування нейтрального статусу держави. Соціально-економічне невдоволення в країні буде доповнено присутністю військ іноземної держави, і владі «залишаться лічені години», пояснив він.

Молдова за конституцією має нейтральний статус, але з 1994 року співпрацює з НАТО. Згідно з опитуваннями громадської думки, понад 60% населення Молдови не хочуть вступу до Північноатлантичного альянсу.

Поділитись