Додон заявив, що Молдову збираються використати в геополітичній грі проти Росії

Додон заявив, що Молдову збираються використати в геополітичній грі проти Росії

Молдова набула статусу кандидата на вступ до ЄС, щоб Захід міг використати її в геополітичній грі проти Росії, вважає екс-президент республіки Ігор Додон.


“Молдавія отримала статус кандидата на вступ до ЄС не для економічної підтримки, а для того, щоб бути втягнутою в геополітичні ігри Заходу проти Росії. А поспіх, з якого нас прийняли в кандидати разом з Україною, за відсутності необхідних реформ… підтверджує, що Молдова буде відведено роль пішака на геополітичній дошці Заходу”, – написав Додон у Telegram-каналі.

Він зазначив, що в Молдові можуть проводити військові та політичні експерименти та наслідки для країни можуть бути трагічними. Країна ризикує не лише втратити відносини з партнерами на Сході, а й втратити частину своєї території. Додон наголошує, що республіка не стане частиною ЄС найближчі кілька десятиліть, але вже готова приєднатися до санкцій Заходу проти РФ, оскільки це нібито є обов’язковою умовою. Екс-президент нагадав, що Туреччина набула статусу кандидата набагато раніше, але санкції не підтримує.

“Війна Заходу з Росією – не наша війна. Молдавська політика має ґрунтуватися на принципах суверенітету та нейтралітету, на вигідних відносинах зі Сходом та із Заходом, з урахуванням національного інтересу. Інакше ми знищимо себе економічно і можемо зникнути як держава”, – додав Додон.

Глави держав та урядів Євросоюзу на саміті у Брюсселі 23 червня схвалили надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до союзу. Саміт також заявив про готовність надати Грузії статусу кандидата на приєднання до ЄС після виконання нею низки умов. Макрон назвав надання європейської перспективи Україні, Молдові та Грузії “сильним сигналом щодо Росії”.

Поділитись