У Міністерстві економіки пояснили різкі темпи безробіття в Україні

У Міністерстві економіки пояснили різкі темпи безробіття в Україні

У грудні 2019 року кількість зареєстрованих у Державній службі зайнятості в порівнянні з листопадом зросла на 17% до 338,2 тис. осіб.

Однак це є традиційним сезонним явищем, йдеться в коментарі Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

Як наголошується в повідомленні, ключовим драйвером сезонності є щорічне зростання зареєстрованих безробітних в сільській місцевості до пікових значень, саме в зимовий період.

“Переважна більшість сільського населення залучено в сектор сільського господарства, який має сезонний характер. А отже із закінченням сезону польових робіт такі працівники схильні ставати на облік в Державній службі зайнятості на період тимчасового безробіття до початку нового сезону польових робіт. Це і призводить до такого помітного збільшення кількості зареєстрованих безробітних в кінці року”, – нагадали в Мінекономіки.

Крім того, в Україні використовуються два показника, що характеризують рівень безробіття, а саме: рівень безробіття (за методологією Міжнародної організації праці) і рівень зареєстрованого безробіття. Рівень безробіття (за методологією МОП) – це відношення кількості безробітних певного віку робочої сили зазначеного віку. Рівень зареєстрованого безробіття – це відношення кількості безробітних, зареєстрованих у Державній службі зайнятості, до середньорічної кількості населення працездатного віку.

“Поняття” рівень безробіття “та” рівень зареєстрованого безробіття “не є тотожними. Тільки 22% всіх безробітних звертаються за послугами до Державної служби зайнятості. Тобто статус зареєстрованого безробітного має тільки кожен 5-й безробітний українець, а отже, кількість безробітних значно більше кількості зареєстрованих безробітних”, – йдеться в повідомленні.

У Мінекономіки звертають увагу на те, що рівень безробіття за методологією МОП за 9 місяців 2019 року знизився до 8,1% (у порівнянні з 8,6% за 9 міс. 2018 року).

Поділитись