У Мачулищах під Мінськом знову почалися GPS-перешкоди

У Мачулищах під Мінськом знову почалися GPS-перешкоди

Після інциденту в Мачулищах під Мінськом знову почалися GPS-перешкоди.

Редакція Belarusian Hajun звернула увагу, що на північному сході Мінська знову після тривалої паузи спостерігається сильна електромагнітна інтерференція сигналів GPS/GLONASS.

Іншими словами, на карті точності GPS-координат видно, що в районі Мінська знову почалися перешкоди у роботі навігаційних систем. Тобто координати, які, наприклад, літак отримує GPS/GLONASS, не збігаються з його реальним місцезнаходженням.

У березні минулого року ми розповідали, що біля Національного аеропорту «Мінськ» може знаходитися командний центр білоруського угруповання ЗС РФ – “Площа 400. Купол”. Там встановлено систему РЕБ, яка працювала з березня 22-го до відступу ЗС РФ із Київського напрямку.

Поточні перешкоди можуть свідчити, що РЕБ на Куполі запрацювала знову. Також не виключено, що РЕБ могла бути включена й у район аеродрому «Мачулищі».

Незважаючи на те, що Мачулищі ніби знаходяться поза зоною перешкод, варто розуміти, що карта будується на основі даних від цивільних літаків, насамперед тих, що летять на низькій висоті. У зв’язку з цим найповніші дані одержують із сектора в районі Національного аеропорту «Мінськ», де літаки злітають і заходять на посадку. Над Мачулищами ж, якщо літаки і пролітають, то ешелонах вище зони дії РЕБ. А цивільна мала авіація знову перебазована у лютому 2023 року з Мачулищ на інші аеродроми Білорусі.

Перешкоди почалися 27 лютого наступного дня після інциденту в Мачулищах. Цілком можливо, що РЕБ була різко включена для захисту від, наприклад, дронів. Проте 28 лютого перешкоди зникли і знову з’явилися 4 березня.

Поділитись