У липні ЗСУ отримають лише шість перших винищувачів F-16

У липні ЗСУ отримають лише шість перших винищувачів F-16

У липні ЗСУ отримають лише шість перших винищувачів F-16.

Про це повідомляє The New York Times.

Усього було обіцяно близько 45 одиниць, але їх доставка та навчання пілотів виявилися складнішими, ніж очікували.

Літаки вже готові, льотні інструктори чекають на них у новому навчальному центрі в Румунії, створеному для навчання українських пілотів, але самі вони ще не прибули. І поки незрозуміло, коли почнеться їхня підготовка, що створило «замішання та хаос» у процесі поставок.

Але це не означає, що українських пілотів не готують. Очікується, що на даний момент дванадцять пілотів – менше, ніж повна ескадрилья – будуть готові літати на F-16 у бою до літа цього року після 10 місяців навчання у Данії, Великій Британії та США.

Процес навчання сповільнили мовний бар’єр та вивчення західних льотних технологій.

Наступна група з восьми українських пілотів має прибути до Данії наприкінці літа, проте неясно, коли вони розпочнуть навчання у Румунії.

«Це залежить від урядів та контрактів, які підтримують усе це. Ми все ще чекаємо на всі дозволи», – сказав полковник Білл Томас, відставний офіцер ВПС США, який займається програмою навчання Lockheed Martin для румунських пілотів на базі Фетешті.

Данія відправить перші шість винищувачів наприкінці весни, а ще 13 мають прибути до кінця року та у 2025 році. Інші країни не встановили дати постачання своїх F-16.

Ще одне питання – обслуговування та ремонт літаків. Наразі близько 50 українських технічних фахівців проходять навчання у Данії. Для одного F-16 потрібно від восьми до 14 осіб в обслуговуванні. Офіційні особи заявили NYT, що західним оборонним підрядникам доведеться супроводжувати літаки в Україну і залишатися з ними доти, доки не буде достатньо українських екіпажів для їхнього належного обслуговування, а це може тривати роки.

А необхідність ремонту застарілих та пошкоджених війною злітно-посадкових смуг України може ще більше затримати вступ F-16 у війну.

Поділитись