У Кремлі відповіли на заяви про причетність до випадків «гаванського синдрому»

У Кремлі відповіли на заяви про причетність до випадків «гаванського синдрому»

Росія відкидає будь-які припущення про причетність до випадків «гаванського синдрому», заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков.

Раніше директор ЦРУ США Вільям Бернс пригрозив Москві наслідками в тому випадку, якщо американські спецслужби визнають її відповідальною за виявлений у американських дипломатів «гаванський синдром».

Пєсков зазначив, що директор ЦРУ не порушував цієї теми під час розмови з російським лідером Володимиром Путіним.

Щодо змісту розмов Бернса з колегами у спецслужбах, то тут мені нічого сказати, це непублічна інформація. Єдине, тут можна однозначно відкинути будь-які натяки чи заяви про уявну причетність російської сторони до цих випадків, — наголосив Пєсков.

Раніше повідомлялося, що кілька американських дипломатів поскаржилися на так званий гаванський синдром – різке погіршення самопочуття з головним болем. Інцидент стався у Берліні. У співробітників американського посольства у ФРН були головні болі, безсоння та млявість. Один із постраждалих на умовах анонімності заявив, що він займався вивченням питань, пов’язаних із постачанням газу з Росії, а також з можливим втручанням Москви в політику ЄС та кібербезпеки.

У ході візиту до Москви в листопаді Бернс попередив про наслідки, які можуть очікувати на Росію, якщо американські спецслужби визнають країну відповідальною за виявлений у дипломатів США «гаванський синдром». Він обговорив цю тему з керівництвом ФСБ та СЗР.

Тим часом Москва неодноразово спростовувала будь-яку причетність до «гаванського синдрому».

Поділитись