У Конституційному суді РФ допустили повернення смертної кари

У Конституційному суді РФ допустили повернення смертної кари

Голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін не виключив зняття мораторію на страту, наголосивши, що «багато залежить від загальної правової ситуації в країні».

Про це пише “Комерсант”.

Зорькін нагадав, що формально смертну кару в Росії не скасовано, а введення мораторію у 1996 році при вступі до Ради Європи, а також підтвердження його у 1999 та 2009 роках, «стали поступкою».

«Та обставина, що КС ухвалив рішення, що унеможливлює застосування смертної кари в Росії на даному історичному етапі її розвитку, не виключає можливості повернення до цієї міри покарання в майбутньому»,— написав Зорькін у своїй книзі «Конституційне правосуддя: процедура і сенс».

При цьому, на його думку, у питанні смертної кари «багато залежить від загальної правової ситуації в країні, від того, наскільки далеко ми зможемо просунутися у справі створення міцного, впевненого правопорядку».

Зорькін також висловив сподівання, що «відхід від права у бік тих моральних та релігійних поглядів, які стоять на позиціях принципової відмови від смертної кари, пройде для Росії успішно».

Раніше в Держдумі закликали скасувати мораторій на страту в Росії для педофілів та терористів, незважаючи на заперечення Ради Європи.

Поділитись