Байден підписав оборонний бюджет США на 2022 рік без санкцій проти Північного потоку-2

Байден підписав оборонний бюджет США на 2022 рік без санкцій проти Північного потоку-2

Підсумкова версія Закону про бюджет на оборону на 2022 рік була опублікована Конгресом США 7 грудня — того ж дня, коли президент США Джо Байден провів відеодзвінок із президентом Росії Володимиром Путіним.

Спочатку Проект закону від Палати Представників наказував президенту США запровадити санкції щодо «Північного потоку-2». Однак, Варіант, запропонований Сенатом, не містив аналогічного положення — і до підсумкової версії, узгодженої між двома партіями та палатами, санкції за Північним потоком-2 не увійшли.

Видання Axios наприкінці листопада повідомляло, що Німецький уряд закликав членів американського Конгресу не вводити санкції щодо газопроводу, оскільки це може «послабити авторитет США та пошкодити транслатлантичну єдність».

Деякі республіканці продовжили закликати до введення санкцій — сенатор Тед Круз (який вже заявив, що знову висуне свою кандидатуру на виборах президента 2024-го року) заявив, що нарощування російських військ біля кордону з Україною було «прямим наслідком» травневого рішення адміністрації Байдена скасувати санкції щодо Північного Потоку-2.

Як повідомило агентство Bloomberg у середині грудня, Адміністрація Байдена зараз чинить тиск на своїх союзників щодо Євросоюзу для завершення пакету санкцій проти російських банків та енергетичних компаній, які можуть бути введені спільно зі США, якщо Росія нападе на Україну.

В оборонному бюджеті США на 2022 рік, який становитиме $770 млрд, передбачено $300 млн на підтримку збройних сил України, $4 млрд для Європейської оборонної ініціативи та $150 мільйонів для співпраці у галузі безпеки у країнах Балтії.

Поділитись