У Європарламенті закликали захистити інтереси громадян ЄС через санкції США щодо ПП—2

У Європарламенті закликали захистити інтереси громадян ЄС через санкції США щодо ПП—2

Єврокомісія (ЄК) отримала чергове звернення від депутата Європарламенту від Німеччини Каролін Браунсбергер-Рейнхольд із вимогою пояснити, як ЄК захистить інтереси громадян Євросоюзу у разі введення американських санкцій проти газопроводу «Північний потік – 2».

«Які дії пропонує зробити Комісія для захисту громадян, підприємств та робочих місць Євросоюзу від потенційних санкцій, що суперечать міжнародному праву?» – Запитує європарламентарій.

Вона зазначила, що Єврокомісія не раз виступала проти запровадження обмежень щодо європейських компаній, які ведуть законний бізнес, і повідомляла Вашингтон про це. Але палата представників конгресу США 23 вересня схвалила нові положення щодо рестрикцій щодо імпорту газу до Євросоюзу з Росії після завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2».

«Радикальні американські санкції», за словами Браунсбергер-Рейнхольд, стануть додатковим тягарем для енергетичних ринків, які в опалювальний сезон і так ледь забезпечують попит. До того ж, окремі домогосподарства, економіка та зайнятість вже страждають від наслідків високих цін на енергію.

«Це загрожує серйозними збитками інтересам ЄС, незалежно від того, хто яку позицію щодо «Північного потоку – 2» займає», — підкреслила європарламентар можливі наслідки американських санкцій.

5 листопада колега Браунсбергер-Рейнхольда – депутат Європарламенту від Німеччини Дітмар Костер – направив звернення до Єврокомісії із закликом обговорити наслідки можливих санкцій США. Через них стан справ у сфері енергетики може погіршитись і до цього слід підготуватися заздалегідь, упевнений євродепутат.

4 листопада голова комітету з економіки та енергетики бундестагу Клаус Ернст заявив, що у Німеччині сумніваються у можливості отримувати паливо через ПП-2 до кінця 2021 року. Федеральне мережеве агентство ФРН (BNetzA) має до початку січня 2022 року вирішити питання сертифікації проекту.

Поділитись