Назарбаєв запропонував створити чотиристоронній економічний форум “Велика Євразія”

Назарбаєв запропонував створити чотиристоронній економічний форум “Велика Євразія”

Перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв запропонував створити чотиристоронній економічний форум “Велика Євразія”, учасниками якого стануть Євразійська економічна спілка, Європейський Союз, Шанхайська організація співробітництва та Організація тюркських держав.

Про це повідомила прес-служба першого президента Казахстану за підсумками виступу Назарбаєва на політичному форумі “Астана клуб”.

Назарбаєв наголосив на важливості налагодження системного діалогу між країнами Євразії з метою запобігання новим кризам. Основним каналом для цього, як уточнив він, можуть стати регіональні міжнародні об’єднання, які вже давно працюють, у тому числі і з третіми країнами. “Зокрема, на мій погляд, настав час розвивати прямі контакти між Євразійським економічним союзом, Європейським союзом, Шанхайською організацією співробітництва та нещодавно створеною Організацією тюркських держав. У цьому зв’язку пропоную створити чотиристоронній економічний форум “Велика Євразія”, де наші країни могли б обговорювати і просуватиме всі можливості кооперації в Євразії”, – сказав Назарбаєв.

Він також закликав консолідувати міжнародні зусилля зі стабілізації непростої ситуації в Афганістані та вироблення механізму ядерного нерозповсюдження, що реально працює.

“Кілька років тому я вже пропонував розробити покроковий План всеосяжного скорочення стратегічних наступальних озброєнь за участю всіх ядерних держав, який міг би бути прийнятий під егідою ООН. План повинен включати жорсткі санкції проти придбання та розповсюдження зброї масового знищення. У цьому контексті особливого значення набуває діяльність Глобального альянсу лідерів за ядерну безпеку та мир, вільний від ядерної зброї (ГАЛ), підтриманої 70 відомими світовими політиками”, – зазначив перший президент Казахстану.

На його думку, ГАЛ може стати центральним майданчиком та рушійною силою для обговорення та складання Плану всеосяжного скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Назарбаєв також запропонував провести у столиці Казахстану Глобальний форум із ядерного нерозповсюдження та роззброєння.

Поділитись