З Багдаду вилетів літак для евакуації іракських мігрантів із Білорусі

З Багдаду вилетів літак для евакуації іракських мігрантів із Білорусі

Літак для евакуації іракських мігрантів із Білорусі вилетів із Багдаду до Мінська, повідомляється на сайті білоруського аеропорту.


За даними онлайн-табло аеропорту “Мінськ”, літак іракської авіакомпанії Iraqi Airways зараз перебуває в польоті до білоруського аеропорту, де, як очікується, приземлиться о 12.45. Згідно з розкладом, виліт літака до Іраку вже з мігрантами на борту заплановано на 13.45, на цей рейс вже відкрито реєстрацію.

Раніше консул Іраку в Росії Маджид аль-Кілані повідомив, що перший авіарейс з вивезення іракських мігрантів з числа тих, хто намагався потрапити в ЄС з Білорусі, відбудеться в четвер. Очікується, що літак, який забере іракських громадян із Білорусії, вилетить із Мінська і спочатку приземлиться в іракському Ербілі, а згодом в аеропорту Багдада. Повернення на батьківщину для охочих повернутися додому іракських мігрантів буде безкоштовним. МЗС Іраку заявило в четвер, що зареєструвало 430 заявок охочих повернутися на батьківщину громадян, які застрягли біля кордону Білорусі з країнами ЄС.

Минулого тижня у лісосмузі біля кордону Білорусії з Польщею утворився стихійний табір біженців, переважно курдів, що налічував понад 2 тисячі людей. Цього понеділка біженці переїхали безпосередньо до пункту пропуску на білорусько-польському кордоні, а у вівторок зробили спробу прориву кордону, але його припинили польські силовики за допомогою спецзасобів.

Останнім часом Литва, Латвія та Польща повідомляли про зростання кількості затримуваних нелегальних мігрантів із країн Близького Сходу та Африки на кордоні з Білорусією, звинувачували Мінськ у створенні міграційної кризи. Мінськ усі звинувачення відкидає. Президент Білорусі Олександр Лукашенко зазначав, що Мінськ більше не стримуватиме потік нелегальних мігрантів до країн ЄС: через санкції Заходу на це немає “ні грошей, ні сил”. Прикордонники Білорусі неодноразово заявляли про насильницьке видворення мігрантів Литвою, Польщею та Латвією на білоруську територію.

Поділитись