У ЄС кажуть про перешкоди для арешту російських активів

У ЄС кажуть про перешкоди для арешту російських активів

ЄС бачить перешкоди для арешту російських активів.

Про це повідомляє Bloomberg.

ЄС продовжує шукати можливість використання понад 200 мільярдів євро із заморожених активів російського Центрального банку та направлення їх в Україну, але правового способу зробити це поки що немає.

Значна частина коштів знаходиться в бельгійській компанії з надання фінансових послуг Euroclear, яка вже заробила на них майже 750 мільйонів євро.

Робоча група ЄС з використання російських резервів, заморожених санкціями блоку, обговорила метод збору інформації та оцінила варіанти відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права.

«Члени групи не бачать жодного надійного правового шляху, який би дозволяв конфіскацію заморожених активів лише на підставі того, що ці активи перебувають під обмежувальними заходами ЄС», — йдеться у висновку.

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг в інтерв’ю Bloomberg зазначив, що всі кроки блоку у цій справі мають бути «залізобетонними», щоб їх було неможливо оскаржити у європейських чи американських судах, інакше це стане «дипломатичною та економічною катастрофою».

Крім того, за даними джерел, кілька великих світових банків стурбовані тим, що конфіскація російських активів може змусити Москву вжити заходів у відповідь і націлитись на їхні інтереси в рф.

Поділитись