У Газі буде створено тимчасовий уряд за участі арабських держав

У Газі буде створено тимчасовий уряд за участі арабських держав

США та Ізраїль обговорюють можливість створення в секторі Ґази тимчасового уряду за підтримки ООН та участі арабських держав.

Про це пише Bloomberg.

Повідомляється, що обговорення перебувають на початковій стадії і залежатимуть від перебігу наземної операції ЦАХАЛу.

Влада Ізраїлю неодноразово наголошувала, що не має наміру керувати сектором Ґази після знищення ХАМАСу, але подальша доля території після завершення війни залишиться невизначеною.

Водночас американські аналітики зазначають, що будь-яка спроба створити тимчасовий уряд зіткнеться з серйозними перешкодами.

“План, який передбачає участь арабських урядів (у керуванні сектором Ґази — ред.), вимагатиме серйозних змін у тому, як ці держави прийматимуть ризики і співпрацюватимуть одна з одною. Це також вимагатиме значного “кроку довіри” з боку Ізраїлю — товару, який зараз у великому дефіциті”, — вважає колишній старший аналітик з питань Близького Сходу в ЦРУ Уільям Ашер.

У Вашингтоні майбутнє Ґази поки офіційно не коментують, але визнають, що думати про це потрібно вже зараз.

“Я не можу зараз сказати, як все буде виглядати в майбутньому. Але це правильне запитання, яке потрібно поставити зараз, тому що ми повинні думати не лише про найближче майбутнє, а й довгострокові перспективи”, — сказав радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Поділитись