У Гельсінкі назвали “Мінськ” єдиним шляхом вирішення ситуації в Україні

У Гельсінкі назвали “Мінськ” єдиним шляхом вирішення ситуації в Україні

Мінські угоди є єдиним шляхом вирішення проблеми між Москвою та Києвом, вважає глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто.


“Викликає занепокоєння нарощування російських військ біля кордонів України. Нас також непокоїть, що Росія та Білорусь проводять спільні навчання. Київ розташований у порівняльній близькості від кордону Білорусі. Звісно, ​​громадськість стурбована і ставить питання про те, чи буде військове втручання? Це буде мати негативні наслідки і для української економіки. Тому дуже важливо пом’якшити кризу. Фінляндія звертається як до Росії, так і до України із закликом: Мінські угоди – єдиний шлях вирішення цієї проблеми”, – сказав міністр в інтерв’ю турецькому агентству “Анадолу”. Глава МЗС Фінляндії перебував із візитом у Туреччині цього тижня.

Міністр наголосив, що принципи європейської безпеки мають дотримуватися. “Згідно з цими принципами, країни можуть бути союзниками, але важливо не допустити поділ Європи, як це було під час холодної війни. З погляду Фінляндії, цей період залишився позаду”, – додав міністр.

Щодо питання про те, чи стане Фінляндія членом НАТО, то міністр закордонних справ Фінляндії наголосив, що його країна не є членом НАТО, але тісно співпрацює з альянсом. “Ми задоволені нинішнім становищем, ситуація… відповідає нашим інтересам. Вважаю, що більша частина населення задоволена курсом Гельсінкі. Наразі ми не маємо планів вступу до НАТО”, – зазначив він.

Поділитись