У МЗС Франції заявили, що є можливості для деескалації ситуації в Україні

У МЗС Франції заявили, що є можливості для деескалації ситуації в Україні

Держсекретар при МЗС Франції Клеман Бон заявив, що після переговорів президента республіки Емманюеля Макрона і президента РФ Володимира Путіна, що відбулися у Москві, є можливості для деескалації ситуації навколо України, але цей процес вимагатиме часу.


“Потрібно бути обережними, але після переговорів, що відбулися після попередніх телефонних розмов, між президентом Макроном і Путіним, є можливий шлях, щоб уникнути конфлікту і приступити до деескалації [ситуації навколо України]. І це мета. Це потребує часу, це початок процесу – сказав Бон у вівторок в ефірі телеканалу France 2.

Водночас є ризики, серед яких він назвав присутність російських збройних сил “поблизу з кордонами України”. “Однак надія на діалог є, яка реалізована в ініціативах, представлених президентом Макроном у ході його візиту до Москви”, – наголосив держсекретар МЗС.

Він також зазначив, що стабілізації ситуації сприятимуть переговорам на рівні політрадників лідерів “нормандського формату” (Франція, Німеччина, Росія, Україна), “які пройдуть найближчими днями в рамках мінських угод”. “Це (переговори у нормандському форматі) дозволить стабілізувати ситуацію на Донбасі”, – додав Бон. За його словами, також деескалації сприятиме виведення російських військ із Білорусі після завершення навчань.

“Це кроки у короткостроковій перспективі”, – додав Бон. Також він заявив про необхідність розпочати разом із США та НАТО до “дискусії про гарантії безпеки”.

Макрон прибув у понеділок до Москви, де зустрівся із Путіним. Перед початком переговорів французький лідер заявив, що діалог з Росією зараз актуальний як ніколи, і висловив переконання, що лише через діалог можна забезпечити безпеку та стабільність на європейському континенті. Зустріч двох лідерів тривала понад п’ять годин.

Поділитись