У ОБСЄ розповіли про обмеження діяльності організації, що зберігаються, на Донбасі

У ОБСЄ розповіли про обмеження діяльності організації, що зберігаються, на Донбасі

Тенденція до обмеження діяльності Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на Донеччині зберігається.

Про це заявив спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в контактній групі (КГ) Мікко Кіннунен за підсумками чергового засідання КГ.

“Щодо самої місії, то тенденція до посилення обмежень її діяльності зберігається. Можливість місії надавати об’єктивну інформацію сприяє нашим обговоренням, а також становить фактичну основу нашої роботи”, – цитує Кіннунена його київський офіс.

Він зазначив, що “засідання КМ проходило на тлі міжнародних заходів та зустрічей на високому рівні, включаючи візит до України чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Польщі Збігнева Рау з 9 по 11 лютого”. За словами спецпредставника, “політична робоча група обговорила низку суттєвих, змістовних питань, пов’язаних із політичним урегулюванням конфлікту”. При цьому він заявив, що його “засмутила звістка про першу жертву серед цивільного населення цього року, про яку повідомила СММ у робочій групі з безпеки”.

У рамках гуманітарної робочої групи, продовжив Кіннунен, учасники обговорили відкриття двох нових пунктів пропуску у Золотому та Щасті Луганської області, ослаблення обмежень, пов’язаних із пандемією COVID-19, з метою сприяння вільному переміщенню населення через лінію дотику. “Обговорювалася також тема звільнення та обміну осіб, які утримуються у зв’язку з конфліктом”, – додав він.

За словами спецпредставника, “економічна робоча група розглянула питання, пов’язані з водопостачанням та навколишнім середовищем, у тому числі екологічні ризики, пов’язані із затопленням шахт уздовж лінії зіткнення”.

Поділитись