У Фінляндії допускають можливість вступу до НАТО без Швеції

У Фінляндії допускають можливість вступу до НАТО без Швеції

Фінляндія може продовжити процедуру вступу до НАТО самостійно, без Швеції, на тлі скандалу, який почався через спалення Корану в Стокгольмі.

Як передає РБК з посиланням на фінські ЗМІ, про можливість такого сценарію повідомив голова МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто.

За його словами, певної позиції з цього приводу у Гельсінкі поки немає, проте Фінляндія «ще має оцінити ситуацію, якщо з’ясується, що заявка Швеції застрягла надовго».

Раніше міністр обіцяв, що Гельсінкі не приєднається до альянсу раніше за Стокгольм, оскільки з військової точки зору важливо, щоб це сталося одночасно.

За словами Хаавісто, Фінляндія, Швеція та Туреччина, яка блокує вступ скандинавської країни до альянсу, спробують організувати зустріч ранньою весною для розгляду ситуації.

Раніше турецький лідер Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Швеція може не чекати на підтримку своєї заявки на вступ до НАТО від Туреччини після того, як у Стокгольмі було спалено Коран і пройшли антиісламські акції. Він наголосив, що «брудні акції у Швеції» біля посольства Туреччини ображають не лише мусульман, а й взагалі всіх людей, а також права та свободи. При цьому, додав він, шведська сторона продовжує «підтримувати терористів» і чекати на підтримку вступу до НАТО.

“Так не піде. Швеції не варто більше чекати від нас на цю підтримку», — заявив Ердоган.

Нагадаємо, що датський політик та адвокат Расмус Палудан, який очолює антиісламську партію «Жорсткий курс», 21 січня спалив копію Корану перед посольством Туреччини у Стокгольмі. На другий день громадяни Туреччини влаштували акцію протесту у відповідь у генконсульства Швеції в Стамбулі і спалили шведський прапор.

Поділитись