Туреччина не підтримає заявку Швеції на вступ до НАТО до президентських виборів

Туреччина не підтримає заявку Швеції на вступ до НАТО до президентських виборів

Від турецької влади не варто чекати зміни позиції про членство Швеції в НАТО як мінімум до президентських виборів, які відбудуться 14 травня, повідомляє турецьке видання Hürriyet, посилаючись на свої джерела.

У турецькому виданні заявили, що після демонстративного спалення Корану шведським правим політиком Расмусом Паліданом перед будівлею турецького посольства у Стокгольмі 21 січня Швеції «не слід сподіватися на підтримку США та інших країн НАТО щодо вступу до альянсу».

Перспектива ратифікації турецьким парламентом шведської заявки на вступ до НАТО повністю залежатиме від виконання Швецією підписаного з Туреччиною меморандуму щодо протидії тероризму та нормалізації двосторонніх відносин, тобто відмови від підтримки Робочої партії Курдистану, проголошеної в Туреччині терористичною організацією. Але, як наголошують турецькі журналісти, у будь-якому разі, будь-якого руху в цьому напрямку очікується лише після виборів.

Президент Туреччини Тайіп Ердоган раніше заявив, що Швеції не варто чекати на підтримку її заявки до НАТО від Анкари після антитурецьких акцій у Стокгольмі.

Поділитись