У США повідомили про “подарунок” Путіну від НАТО

У США повідомили про “подарунок” Путіну від НАТО

Внутрішнє протистояння НАТО стало подарунком президенту Росії Володимиру Путіну, пише американська газета The Washington Post.

“Пан Путін — єдиний переможець у суперечці про те, щоб дозволити Швеції та Фінляндії вступити до НАТО. Чим швидше Туреччина та її партнери дійдуть угоди, тим краще для альянсу”, — йдеться у публікації.

У статті наголошується, що врегулювання протистояння між Анкарою та НАТО для вступу Швеції та Фінляндії до альянсу вимагатиме послідовної дипломатії та, можливо, реальних поступок, частина з яких може зробити Вашингтон.

“Президент Байден і Конгрес можуть відіграти в цьому ключову роль. Їм слід, тому що, які б проблеми Туреччина не доставляла НАТО, вона є могутнім і незамінним членом альянсу, а наслідки розширення членства в НАТО або нездатності цього зробити будуть титанічними”, – пишуть журналісти.

Крім того, Туреччина потрібна НАТО для захисту Заходу від Ірану. Співпраця з Анкарою забезпечить союз можливістю закрити більшу частину акваторії Чорного моря, резюмувалося в матеріалі.

Раніше у Стокгольмі відбулася акція прихильників Робочої партії Курдистану, на якій жорстко критикували чинного президента Туреччини Таїпа Ердогана. Посла Швеції в Анкарі викликали в МЗС Туреччини, йому висловили протест. Спікер турецького парламенту Мустафа Шентоп, у свою чергу, скасував запланований раніше візит шведського колеги до країни. Адвокат президента Туреччини подав заяву до головної прокуратури Анкари, порушено кримінальну справу.

Фінляндія та Швеція на тлі подій в Україні 18 травня 2022 року передали генсеку НАТО заявки на вступ до альянсу. На даний момент їх не ратифікували лише дві країни з 30 – Угорщина та Туреччина.

Поділитись