Швеція виступила за передачу Києву заморожених російських активів

Швеція виступила за передачу Києву заморожених російських активів

Підтримка України є пріоритетом для країн Євросоюзу, тому членам організації слід обговорити можливість використання заморожених російських активів для відновлення української економіки.

З відповідною пропозицією виступив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерсон.

“Наша очевидна відправна точка – пріоритет для всіх – це Україна”, – заявив він у ході сесії Європарламенту. Крістерсон також підкреслив, що необхідно зробити все можливе, щоб допомогти Києву пов’язати майбутнє з ЄС.

Роль голови Ради ЄС, яка відведена Швеції, полягає у збереженні політичної, економічної, гуманітарної та військової підтримки Києва, вважає Крістерсон.

“Ми повинні працювати над вирішенням питань відновлення економічного життя та відновлення України разом з усіма нашими міжнародними партнерами”, – зазначив він.

Відновлення України нагадує американський план Маршалла з відновлення Європи після Другої світової війни, тому заморожені російські активи змогли б стати вирішенням проблеми.

“Я розраховую на дуже поглиблений аналіз того, як демократичний світ зможе об’єднатися, щоб використати ці гроші з метою відновлення частини зруйнованого”, – сказав прем’єр.

Раніше повідомлялося, що Естонія до кінця січня має намір надати юридичний план конфіскації російських активів. Країна розпочала процес підготовки до передачі Україні коштів, заморожених у рамках санкцій ЄС.

17 січня Фінансове аналітичне управління Чехії заморозило кошти, що належать під санкціями ВЕБ.РФ. Йдеться приблизно про 175 мільйонів крон (близько 7,9 мільйона доларів).

Поділитись