Швеція відмовилася виконувати вимогу Туреччини для вступу до НАТО

Швеція відмовилася виконувати вимогу Туреччини для вступу до НАТО

Стокгольм відмовив Анкарі в екстрадиції двох біженців, видачу яких Туреччина вимагала для ратифікації заявки Швеції на членство в НАТО.

Про це повідомляє Express. Генеральна прокуратура Швеції направила до Верховного суду заяву про неможливість видачі двох громадян королівства. Генпрокуратура наполягає, що у разі екстрадиції вони ризикують зазнати переслідувань через нібито зв’язок з опозиційною організацією ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена FETO.

Раніше міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що Швеція та Фінляндія досі не виконали своїх зобов’язань для приєднання до НАТО. Він зазначив, що меморандум — це не кінець, а початок процесу включення країн до НАТО. Туреччина зараз також бачить, що «у цих країнах все ще продовжуються провокаційні дії». У зв’язку з цим міністр нацоборони закликав Швецію та Фінляндію зробити конкретні кроки.

Туреччина відмовляє Швеції та Фінляндії у ратифікації договору, звинувачуючи їх у пособництві терористам. У червні обидві країни підписали з Туреччиною меморандум, який містить умови, які скандинавські країни мають виконати для входження до складу НАТО. Зокрема, Стокгольм та Гельсінкі погодилися на повну співпрацю з Туреччиною у боротьбі з Робочою партією Курдистану та її структурами.

Поділитись