У Болівії військові, які влаштували переворот у країні, мають тісні зв’язки з Росією

У Болівії військові, які влаштували переворот у країні, мають тісні зв’язки з Росією

У перевороту, який військові влаштували проти лівого уряду Болівії, який підтримує тісні зв’язки з Росією, може бути геополітичне та економічне підґрунтя.

І пов’язана вона з тим, що в Болівії є найбільші у світі родовища літію (24% усіх світових запасів).

Як повідомляло Deutsche Welle, у середині грудня 1923 року російське АТ Uranium One Group, що входить до держкорпорації «Росатом», і болівійська державна компанія YLB (Yacimientos de Litio Bolivianos) підписали в Ла-Пасі угоду про будівництво пілотної установки з виробництва карбону. Уюні у провінції Потосі.

DW зазначає, що, співпрацюючи з компаніями РФ з видобутку та переробки літію, уряд Болівії одночасно відмовив у цьому компаніям із Німеччини.

Важливість літію для світової економіки останнім часом різко зросла – цей метал необхідний для виробництва літій-іонних акумуляторів для електромобілів, виробництво та попит на які швидко зростає.

При цьому поки що всі заяви зарубіжних країн йдуть із засудженням перевороту та з підтримкою законнообраної влади країни. У тому числі засудив переворот і Євросоюз.

Спроба перевороту у Болівії провалилася.Генерала Хуана Хосе Суньїгу, чиї війська взяли в оточення президентський палац, затримано.

Йому пред’явлено звинувачення у тероризмі та збройному повстанні.

Поділитись