МЗС Перу пояснило слова президента про право Болівії на вихід до моря

МЗС Перу пояснило слова президента про право Болівії на вихід до моря

Міністерство закордонних справ Перу виступило з роз’ясненням слів президента країни Педро Кастільо, який допустив можливість проведення референдуму щодо надання Болівії виходу до моря.

“Перу неодноразово виступала в дусі всеосяжної солідарності та розуміння у зв’язку з відсутністю виходу Болівії до моря. Зусилля зі створення кращих умов для транзиту болівійських громадян і товарів через перуанську територію та порти відображають історичну позицію Перу, яка ні за яких обставин не може бути тлумачна яка зачіпає наш суверенітет”, – йдеться у заяві, розміщеній на сайті дипломатичного відомства.

У перуанському МЗС нагадали про чинні між країнами двосторонні угоди, які дозволяють Болівії користуватися портовою інфраструктурою та умовами особливих економічних зон, “які були створені для сприяння розвитку південних регіонів” Перу, та розширення доступу сусідньої країни до зовнішньої торгівлі. Ця позиція, нагадують дипломати, була підтверджена під час нещодавніх зустрічей глав двох держав у жовтні 2021 року.

Напередодні Кастільйо в інтерв’ю іспанській службі CNN підтвердив, що раніше, коли ще не планував висувати свою кандидатуру на президентську посаду, говорив про необхідність надати Болівії вихід до моря. При цьому глава держави пояснив, що на той момент він міркував суто теоретично, а сама заява була зроблена ним у приватному порядку. Водночас, він допустив таку можливість у разі народної згоди з цього приводу і наголосив, що влада має прислухатися до насущних потреб людей, а не “створювати бар’єри”.

Поділитись