У Берліні перейменували станцію метро на честь російського композитора

У Берліні перейменували станцію метро на честь російського композитора

Німецька транспортна компанія BVG повідомила про плани перейменувати берлінську станцію метро з «расистською» назвою «Моренштрассе» (Mohrenstraße) в станцію «Вулиця Глінки» (Glinkastraße).

Станція метро була відкрита в 1908 році, назву «Моренштрассе» вона отримала в 1991 році. Щорічно 23 серпня, в Міжнародний день пам’яті про работоргівлю і її ліквідацію, на однойменній вулиці проходили акції про необхідність перейменувати, як вулицю, так і назву станції.

Напередодні невідомі зафарбували частину назви станції і таблички з назвою однойменної вулиці, супроводжуючи це антифашистськими написами. Закрашено було слово «Mohren» – грубе застаріле позначення для темношкірих рабів, яких в 18-19 століттях тримали при деяких німецьких дворах.

“З розуміння і поваги до суперечливих дискусій навколо назви вулиці, BVG вирішила надалі не використовувати його для найменування станції метрополітену. Як компанія без упереджень і один з найбільших роботодавців столиці, BVG відмовляється від будь-якої форми расизму або іншої дискримінації”, – йдеться в повідомленні транспортної компанії /

Нагадаємо, що боротьба з расизмом у всіх його проявах набула особливої ​​популярності після смерті афроамериканця Джорджа Флойда. Так днем ​​раніше Twitter повідомив про видалення термінів «чорний список», «господар» і «раб» з програмних кодів.

Поділитись