Ціни на російські нафтопродукти впали після ембарго ЄС

Ціни на російські нафтопродукти впали після ембарго ЄС

Практика двозначних знижок, які доводиться надавати російським нафтовикам, щоб знайти клієнтів на свої барелі в Азії, дійшла й нафтопродуктів.

Вартість російського дизеля при відвантаженні з порту Приморська в Балтійському морі з початку року впала на 35%, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані Argus.

Ще в листопаді, що коштувало нарівні з європейським, дизпаливо російського походження тепер продається з дисконтом $35 за барель.

Такі ціни дозволяють нафтовим компаніям утримувати експорт: хоча порівняно з січнем він упав на 100 тисяч барелів на добу, до 1,1 млн барелів 1-14 лютого, це, як і раніше, майже на чверть вище за рівні кінця минулого року.

На відміну від нафти, нафтопродукти не так легко прилаштувати в Азії: Індія та Китай вважають за краще самі переробляти сировину. Через проблеми з попитом російська влада розглядала можливість зупинки НПЗ – зі скороченням потужностей аж до 15%, розповідали джерела Reuters у галузі.

Від санкцій нафтовиків продовжує рятувати Греція. Як пише Bloomberg, у затоці Лаконікос біля її берегів мільйони барелів переливаються з танкера на танкер, щоб приховати країну походження.

Поділитись