Трамп заради вигідної угоди відмовився карати Китай за утиски мусульман

Трамп заради вигідної угоди відмовився карати Китай за утиски мусульман

Президент США Дональд Трамп відклав санкції проти Китаю через утиски мусульман-уйгурів, щоб не зірвати вигідну торговельну угоду з Пекіном.

Про це він розповів в розмові з журналістом видання Axios.

«Ну, ми посеред великої угоди. (…) Я уклав вигідну угоду, можливо, на 250 мільярдів доларів», – відповів президент на відповідне запитання журналіста. Він пояснив, що відмовився вводити заходи прямо зараз, тому що це завадило б переговорам. До того ж, торгові мита, які він ввів, на його думку, б’ють по китайській економіці сильніше будь-яких можливих санкцій.

Як уточнює видання, в розмові Трамп підкреслив, що раніше підписав закон «Про політику щодо прав уйгурів 2020 року», який дозволяє карати китайських чиновників, причетних до утисків мусульманських меншин.

У кінці травня Конгрес США прийняв законопроект, який дозволяє вводити суворі санкції по відношенню до громадян Китаю, які винні в утиску мусульман в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі. У тексті йдеться про прийняття суворих заходів до винних посадових осіб, наприклад про відмову у видачі віз і заморожування їхніх власності в США.

У серпні 2018 го Комісія ООН з прав людини повідомила, що щонайменше мільйон представників етнічних меншин міститься в закритих таборах, де їх нібито перевиховують. Людей змушують співати революційні пісні, вивчати ідеї Сі Цзіньпіна, говорити на нерідній для них китайській мові. У Пекіні ж існування таборів пояснюють профілактикою терористичної діяльності в регіоні.

Поділитись