«Талібан» проводить офіційні переговори зі США

«Талібан» проводить офіційні переговори зі США

Вперше після приходу до влади в Афганістані делегація «Талібану» на чолі з виконувачем обов’язків міністра закордонних справ Аміром Ханом Муттакі розпочала триденні переговори із західними урядовими чиновниками та представниками афганського громадянського суспільства, повідомляє Associated Press.

Зустрічі за зачиненими дверима проходять у норвезькому гірському готелі, неподалік Осло.

Делегація Сполучених Штатів на чолі зі спеціальним представником з питань Афганістану Томом Вестом планує обговорити формування представницької політичної системи; відповіді на невідкладні гуманітарні та економічні кризи; проблеми безпеки та боротьби з тероризмом; права людини, особливо щодо освіти для дівчаток та жінок», йдеться у заяві Держдепартаменту США.

Також передбачається, що під час переговорів Муттакі наполягатиме на розморожуванні майже 10 млрд. доларів від США та інших західних країн, які призначалися для Афганістану, оскільки країна перебуває у важкому становищі.

«Норвегія продовжує вести діалог із „Талібаном” для просування прав людини, участі жінок у житті суспільства, а також для зміцнення гуманітарних та економічних зусиль щодо підтримки афганського народу», — повідомили у МЗС Норвегії.

Перед початком переговорів заступник міністра культури та інформації «Талібану» голосовим повідомленням у Twitter висловив побажання Муттакі щодо «хорошої поїздки, наповненої здобутками», а також подякував Норвегії, яка, за його словами, стане «воротами для позитивних відносин з Європою».

До цього таліби відвідали Росію, Іран, Катар, Пакистан, Китай та Туркменістан.

І хоча міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Хюітфельдт неодноразово запевняла пресу, що цей візит «не є легітимізацією чи визнанням “Талібану”, процес триває, а участь талібів у міжнародній політиці неминуче розширюється.

 

Поділитись