Стало відомо хто він, новий командувач російської армії у війні з Україною

Стало відомо хто він, новий командувач російської армії у війні з Україною

У серпні 1991 року майор Сергій Суровікін командував батальйоном техніки, яка брала участь у путчі в Москві — противники Михайла Горбачова, які об’єдналися в «Державний комітет з надзвичайного стану», намагалися його повалити, пише Бі-бі-сі.

21 серпня, в останній день путчу, колону техніки блокували люди на Садовому кільці, Суровікін вимагав від них дати дорогу і стріляв у повітря. Саме в цьому епізоді путчу загинули троє москвичів: Дмитро Комар, Ілля Кричевський та Володимир Усов.

У 1991-1992 роках Суровікін сім місяців провів у СІЗО за звинуваченням у участі в путчі, потім його відпустили, оскільки він просто виконував накази.

У 1995 році отримав рік позбавлення волі за статтею про придбання, збут та носіння вогнепальної зброї та боєприпасів без відповідного дозволу. Пізніше судимість зняли.

2002-го з відзнакою закінчив Військову академію Генштабу РФ.

У 2004-му році Суровікін, який працював начальником дивізії в Єкатеринбурзі, викликав до себе 37-річного підлеглого, полковника Андрія Штокала. Після розмови на підвищених тонах Штокал застрелився у кабінеті Суровікіна у його присутності.

З 2008 по 2017 рік обіймав різні керівні пости в ієрархії Генштабу.

2014-го року, за даними видання «Інсайдер», керував відправкою важкої техніки на Донбас.

2017-го та 2019-го був командувачем російських військ у Сирії. Вважається, що він закріпив позиції Росії у регіоні, нагороджений званням Героя Росії.

Остання посада Суровікіна – головнокомандувач повітряно-космічними силами РФ.

Поділитись