США запізнилися із нарощуванням сил для захисту Тайваню, – Politico

США запізнилися із нарощуванням сил для захисту Тайваню, – Politico

Американська влада пообіцяла нарощувати військову присутність в Індо-Тихоокеанському регіоні, щоб материковий Китай «навіть не розглядав можливості» вторгнення на Тайвань, повідомляє Politico.

При цьому деякі конгресмени США вважають, що для цього вже надто пізно. Помічник міністра оборони США з питань безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні Елі Ратнер повідомив, що 2023 рік може стати “найбільш перетворюючим” з точки зору розміщення американських сил у регіоні за останнє покоління. Однак законодавці-республіканці сумніваються щодо такої перспективи. За їхніми словами, Пентагон може зіткнутися з проблемами щодо виконання своєї обіцянки.

Як зазначає видання, це пов’язано з тим, що КНР має досить великий військово-морський флот, підкріплений авіацією та балістичними ракетами, щоб кинути виклик давньому домінуванню Сполучених Штатів у водах Індо-Тихоокеанського регіону. При цьому на Тайвань затримуються багатомільярдні постачання американських озброєнь через проблеми з ланцюжками поставок на тлі епідемії коронавірусу та ситуацією навколо України.

Як повідомив конгресмен Марк Галлахер, США «віддані ідеї зміни розстановки сил у регіоні, проте це суперечить реальності і тому, що відбувається насправді». З ним згодний екс-глава апарату Ради національної безпеки в адміністрації колишнього президента Дональда Трампа Олександр Грей, який вважає, що нівелювання «військової загрози» з боку Китаю вимагатиме «серйознішої структури військово-морських сил, ніж можуть отримати Штати в найближчому майбутньому».

Поділитись