У Токіо вважають стабільність навколо Тайваню фактором безпеки Японії

У Токіо вважають стабільність навколо Тайваню фактором безпеки Японії

Уряд Японії вважає стабільність у районі Тайваню важливим чинником забезпечення безпеки своєї країни.

Про це заявив на прес-конференції у Токіо генеральний секретар кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно. Він коментував висловлювання генерального секретаря ЦК Компартії Китаю, голови КНР Сі Цзіньпіна про те, що Пекін не відкидає силовий варіант вирішення тайванського питання.

“Світ та безпека в районі Тайванської протоки важливі для забезпечення безпеки Японії та для стабільності у всьому світовому співтоваристві, – сказав генсек кабінету. – Ми сподіваємося на мирне врегулювання цієї проблеми шляхом діалогу”. За його словами, Токіо послідовно доводить таку позицію до китайської сторони. Він наголосив, що Японія з цього питання тісно співпрацює з “США та іншими дружніми країнами”.

Виступаючи на з’їзді Компартії Китаю, що відкрився в неділю ХХ, Сі Цзіньпін заявив, що Пекін прагне мирного возз’єднання з Тайванем, але не відмовляється від силового варіанту вирішення питання.

Тайвань управляється своєю адміністрацією з 1949 року, коли на острів бігли залишки сил Гоміньдану на чолі з Чан Кайші (1887-1975), зазнавши поразки у громадянській війні в Китаї. З того часу Тайбей зберігає прапор і деякі інші атрибути колишньої Китайської Республіки, яка існувала на материку до приходу до влади комуністів. Згідно з офіційною позицією Пекіна, яку підтримує більшість країн, включаючи Росію, це одна з провінцій КНР.

Поділитись