США заявили про входження в «небезпечну зону» з Китаєм

США заявили про входження в «небезпечну зону» з Китаєм

Американський дипломат Джеймс Холмс у статті для 19fortyfive заявив, що США і Китай потрапили в «небезпечну зону».

Так він прокоментував нещодавню промову конгресмена Майка Галлахера з приводу публікації щорічного Індексу військової могутності США. Говорячи про висловлювання Галлахера про те, що суперництво з Китаєм завело США до небезпечної зони, Холмс заявив, що діяти треба зараз чи ніколи. В іншому випадку шанс вислизне.

Суперництво США з КНР дипломат порівняв із конкуренцією між Великобританією та Німеччиною понад сто років тому: тоді в небезпечній зоні була остання. Флот ФРН набирав силу, і британці могли завдати превентивного удару, щоб не допустити його посилення та виникнення загрози для себе.

На думку дипломата, на даний момент ситуація схожа, проте все ж таки є одна відмінність: стара морська держава зараз у більш ураженому становищі перед новою, яка і може застосувати силу.

Галлахер наголосив, що останнім часом флот США скорочується за рахунок списання застарілих моделей. На даний момент країна має в своєму розпорядженні 292 корабля, незабаром їх кількість знизиться до 280.

Холмс зазначив, що така ситуація є небезпечною тим, що КНР може спробувати вирішити проблему Тайваню протягом найближчих п’яти років. При цьому США має запасний варіант — активну оборону, зокрема, за допомогою підрозділів ВПС.

Поділитись