США вирішили розмістити в Карабасі миротворців із Скандинавії

США вирішили розмістити в Карабасі миротворців із Скандинавії

США вирішили опрацювати питання розміщення в Нагірному Карабасі миротворчих сил зі скандинавських країн.

Про це заявив помічник президента з національної безпеки Роберт О’Брайен.

«Будь-якого роду посередництво або миротворчість Туреччини є невдалою ініціативою для Сполучених Штатів, а також для Вірменії. Ми вважаємо, що обом країнам слід погодитися на [розміщення] скандинавських миротворців», – сказав О’Брайен.

На його думку, без участі міжнародних миротворців або спостерігачів важко уявити собі реальне припинення вогню в регіоні.

«Будь-якого роду збройні миротворчі сили не повинні включати співголів Мінської групи ОБСЄ, в тому числі Сполучені Штати і сусідні країни», – зазначив помічник президента США.

Раніше президент Азербайджану Ільхам Алієв, відповідаючи на питання журналістів про те, чи очікує країна допомоги від Туреччини, заявив, що Баку виступає проти втручання третіх країн в конфлікт в Нагірному Карабасі. При цьому, за його даними, Єреван «хоче їх участі в боях». У той же час Алієв висловив упевненість, що цього не станеться. Він зазначив, що «країни навколо нас є нашими партнерами і друзями».

Ситуація в невизнаній республіці Нагірний Карабах (Арцах) різко загострилася 27 вересня. Вірменія і Азербайджан прийняли рішення про припинення вогню з гуманітарних міркувань c 18 жовтня 00:00 за місцевим часом. Разом з тим сторони звинуватили один одного в обстрілі позицій на лінії розмежування і недотриманні перемир’я.

У 1991 році Нагірний Карабах, більшість населення якого складали вірмени, проголосив незалежність від Азербайджану. Баку намагався повернути регіон силою, після чого почалася війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана НКР уклали перемир’я.

Поділитись