Вірменія звинуватила Азербайджан в застосуванні фосфорної зброї

Вірменія звинуватила Азербайджан в застосуванні фосфорної зброї

Захисник прав людини в Вірменії Арман Татоян звинуватив Азербайджан у застосуванні зброї, яка містить фосфор у Нагірному Карабасі.

Про це він написав у своєму Facebook-акаунті. За словами Татоян, Баку використовує зброю, яке має елементи хімічної зброї. «Вона застосовується в лісах поблизу населених пунктів», – заявив він.

Татоян додав, що за результатами термінового розслідування захисника прав людини і робіт зі збору фактів, проведених омбудсменом Карабаху, з’ясувалося, що в лісах при збройних нападах вкривається мирне населення.

Раніше помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв заявив, що Баку має намір звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та інші міжнародні організації для вжиття заходів щодо вірменської влади в зв’язку з атаками по мирних жителях в ряді міст. Він звинуватив Вірменію в скоєнні військових злочинів через використання реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) “Смерч” і тактичного ракетного комплексу «Точка-У».

Ситуація в невизнаній республіці Нагірний Карабах (Арцах) різко загострилася 27 вересня. Вірменія і Азербайджан прийняли рішення про припинення вогню з гуманітарних міркувань c 18 жовтня 00:00 за місцевим часом. Разом з тим сторони звинуватили один одного в обстрілі позицій на лінії розмежування і недотриманні перемир’я.

У 1991 році Нагірний Карабах, більшість населення якого складали вірмени, проголосив незалежність від Азербайджану. Баку намагався повернути регіон силою, почалася війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана НКР уклали перемир’я.

Поділитись