США відправляють до Європи кілька тисяч військових, кораблі та авіацію

США відправляють до Європи кілька тисяч військових, кораблі та авіацію

Президент США Джо Байден розглядає можливість розмістити у країнах Балтії та Східній Європі кілька тисяч американських військових, кораблі та авіацію.

Такий крок влада Штатів готова зробити на тлі побоювань щодо можливого вторгнення Росії в Україну, повідомляє The New York Times з посиланням на джерела в американській адміністрації.

За інформацією видання, під час зустрічі у заміській резиденції Байдена Кемп-Девід високопосадовці Пентагону представили президенту кілька варіантів дій, зокрема запропонували відправлення до країн Східної Європи до 5 тисяч військовослужбовців. У разі погіршення ситуації цю кількість пропонується збільшити удесятеро.

Як зазначають джерела видання, рішення Байден ухвалить вже цього тижня.

NYT пише, що такий крок стане «поворотним моментом» для адміністрації чинного глави держави. До цього керівництво країни займало стриману позицію щодо України та побоювалося спровокувати Росію. Проте переговори між Москвою та Вашингтоном не дали результатів, тому від помірної стратегії було вирішено відмовитися.

Останнім часом на Заході неодноразово звинувачували Росію у підготовці до вторгнення в Україну. Карту розташування російських військ уздовж кордону з Україною раніше склала і опублікувала газета The New York Times. Видання зазначало, що війська нібито загрожують ескалацією конфлікту із сусідньою державою.

Поділитись