Спецпредставник США відправився в Кабул для переговорів по афганському мирному процесу

Спецпредставник США відправився в Кабул для переговорів по афганському мирному процесу

Спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад відправився в Кабул для обговорення питань початку міжафганських переговорів.

“Спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад відправився в Доху, Ісламабад, Кабул, Осло і Софію”, – повідомило відомство. “У Досі і Кабулі Халілзад буде домагатися дозволу питань, що залишилися напередодні міжафганських переговорів, в тому числі про остаточний обмін полоненими і скорочення рівня насильства”, – підкреслює Держдепартамент.

“В Ісламабаді Халілзад буде домагатися підтримки з боку Пакистану зусиль по міжафганських переговорам. В Осло і Софії Халілзад поділиться з союзниками по НАТО останніми даними по афганському мирному процесу”, – наголошується в документі.

“Сторони зараз як ніколи близькі до початку переговорів, які є наступним ключовим кроком для закінчення 40-річної війни в Афганістані. Хоча в питанні обміну полоненими досягнуто значного прогресу, для повного вирішення питання потрібні додаткові зусилля”, – додало також американське відомство.

29 лютого в Досі США і рух “Талібан” підписали мирну угоду. Згідно з домовленостями, Сполучені Штати, їх союзники і коаліція мають намір вивести протягом 14 місяців всі війська з Афганістану. Таліби в свою чергу гарантують не використовувати територію Афганістану для дій, що становлять загрозу для безпеки США і їх союзників.

До початку переговорів про постійне і всеосяжне припинення вогню в якості заходів зміцнення довіри повинні бути звільнені до 5 тис. прихильників руху і до 1 тис. осіб, що утримуються талібами.

Поділитись