Розсекречено плани Японії атакувати СРСР сибірською виразкою

Розсекречено плани Японії атакувати СРСР сибірською виразкою

В кінці Другої світової війни влада Японії планували застосувати проти Радянського Союзу бактеріологічну зброю.

Готуючись до бойових дій з СРСР та іншими країнами, японські правлячі кола і спецслужби проводили розробку і випробування зброї, в основі якого були, в тому числі, збудники сибірської виразки. Вони вважали, що це може зіграти вирішальну роль в боротьбі з противниками. Про такі плани йдеться в документах, розсекречених ФСБ Росії в рамках проекту “Без строку давності”.

Серед розкритих документів виявилися свідчення колишнього співробітника спеціального загону 731-й Квантунської армії, яка займалася розробкою бактеріологічної зброї, Като Цуненорі. Він давав свідчення радянському слідству в лютому 1948 року. “Я не чув, щоб проти СРСР передбачалося застосовувати мікроби будь-якого особливого виду. Я думаю, існував план застосовувати чумні мікроби так само, як проти Америки і Китаю”, – писав Цуненорі. Він розповів, що чув про плани застосувати бацилу антраксу – сибірську виразку.

Японське командування готувалося атакувати СРСР новою зброєю в червні 1945 року. Його випробовували, в тому числі, на живих людях. Їх заражали бактеріями чуми, сибірської виразки, холери, тифу і іншими мікробами. Більшість піддослідних вмирали в муках, а видужали піддавали повторним дослідам. Щоб подивитися, як інфекція поширюється по людському організму, у людей вирізали внутрішні органи. Всього в стінах лабораторії загинули близько трьох тисяч чоловік, за іншими даними, – десять тисяч чоловік.

Поділитись