Росія застерегла Японію від визнання Південних Курил «окупованими»

Росія застерегла Японію від визнання Південних Курил «окупованими»

Заяви Токіо про «окупацію» Південних Курил поставили хрест на перемир’ї між Росією та Японією.

Таку заяву зробив старший політолог американського дослідницького центру RAND Джеффрі Хорнунг.

Поряд з офіційним виходом РФ з усіх мирних переговорів з Японією через її недружню позицію, це означає, що немає жодної надії на мирний договір», – пояснив він виданню Diplomat.

Тепер, за словами експерта, Японія “втратила всі важелі тиску” на Москву. Наслідки можуть виявитися дуже неприємними, якщо на тлі економічної ізоляції та санкційного тиску Росія почне активно зближуватися з Китаєм.

22 квітня Японія вперше з 2003 року позначила Південні Курили як незаконно окуповані Росією території. Таке формулювання зазначено у «Синій книзі з дипломатії», в якій фіксуються важливі віхи зовнішньополітичної діяльності країни.

Крім того, у передмові до книги наводяться слова міністра закордонних справ Йосімаси Хаясі, який заявив, що діалог за мирним договором між Японією та Росією «перебуває не в тій стадії, коли можна говорити про перспективи».

У відповідь заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Джабаров запропонував членам японської адміністрації згадати Акт про беззастережну капітуляцію Японії 1945 року у відповідь на позначення Південних Курил як «незаконно окупованих».

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков наголосив, що чотири острови південної частини Курил є невід’ємною територією РФ.

Поділитись