Росія відмовилася продавати зброю за долари

Росія відмовилася продавати зброю за долари

Росія відмовилася від долара під час розрахунків за збройовими угодами, оскільки використання національних валют знижує ризики затримки платежів.

Про це сказав голова “Рособоронекспорту” Олександр Міхєєв, передає “Інтерфакс”.

«За традицією, ми всі угоди називаємо в доларах для зручності підрахунку. У реальній роботі “Рособоронекспорт” практично на 100 відсотків відійшов від розрахунку в американській валюті», – зазначив він. Наприклад, розрахунки РФ з Індією за продаж зброї йдуть у рублях та рупіях.

У 2020 році продажі російської зброї впали на 6,5 відсотка порівняно з 2019-м, з 28,2 мільярда доларів до 26,4 мільярда. Цей показник знижується третій рік поспіль, причому за останній період російські компанії показали одне з найрізкіших падінь серед усіх учасників ринку.

Продажі концерну «Алмаз-Антей» за рік звалилися на 31 відсоток, Об’єднаної суднобудівної корпорації (ОСК) — на 11 відсотків. Водночас Об’єднана авіабудівна корпорація (ОАК) збільшила постачання на 16 відсотків. Піком продажів вітчизняної зброї був 2017 рік, коли частку постачальників з Росії припадало п’ять відсотків світового ринку.

Поділитись