Російські банки втрачають останній канал операцій із євро

Російські банки втрачають останній канал операцій із євро

Росія втрачає одну з останніх ниток, що пов’язують банки зі світовою фінансовою системою.

Райффайзенбанк запустив нову хвилю закриття коррахунків для російських кредитних організацій, скоротивши мережу банків-кореспондентів до п’яти, розповіли Frank RG джерела на ринку.

Для своїх клієнтів за коррахунками австрійський банк виставив жорсткі ліміти на операції у доларах та євро – так, щоб вони не перевищували довоєнні обсяги.

Закрити коррахунки, які дозволяють російським банкам проводити операції в іноземній валюті, Райффайзенбанк вирішив після того, як претензії щодо нього виникли у Мінфіну США.

Управління з контролю за іноземними активами OFAC розпочало розслідування щодо банку та його операцій у РФ, анексованих областях України, а також у Сирії, розповіли Reuters знайомі із ситуацією чиновники.

Банку – найбільшому із іноземних, хто залишився працювати в Росії, – можуть загрожувати санкції, кажуть джерела Reuters. Європейський центробанк на початку лютого від імені керівника нагляду Андреа Енріа вимагав від Райффазенбанку піти з Росії «у будь-які способи», незважаючи на те, що угоди з продажу банківського бізнесу заборонені без схвалення Кремля.

Райффайзенбанк, який продовжує SWIFT-переклади, залишається одним з останніх «вікон у світ» для російських компаній і фізосіб, обслуговуючи майже 5 млн клієнтів і маючи активи на 30 млрд євро.

Поділитись