Росія ховає валюту в Національному кліринговому центрі

Росія ховає валюту в Національному кліринговому центрі

Дочірній підрозділ Московської біржі – Національний кліринговий центр (НКЦ) – головне валютне сховище Росії.

Маловідома компанія стала основним провідником іноземної валюти до Росії та досі не потрапила під санкції США та Євросоюзу. Про нову якість НКЦ розповідає агентство Bloomberg з посиланням на джерела, близькі до структур Мосбіржі та російської влади.

Агентство стверджує, що НКЦ став ключовим посередником між Росією та іншими країнами. Через НКЦ досі проходять усі валютні платежі за газ, нафту та інші ресурси, що робить структуру Мосбіржі каналом для мільярдів доларів та євро. Більше того, НКЦ став альтернативою безлічі банків, які потрапили під західні санкції та втратили можливість проводити міжнародні платежі.

Заморожування валютних резервів змусило перестрахуватися банки, компанії та навіть фізичних осіб, тому тепер валютну основу НКЦ становлять не долари та євро, а китайський юань та інші валюти «дружніх» країн. Джерела стверджують, що валютні надходження у доларах, євро та інших “небезпечних” валютах оперативно конвертуються в юань або інші валюти, які не ризикують потрапити під санкції. Аналогічна тенденція спостерігається і в невеликих банках, які, як і раніше, зберегли можливість користуватися системою SWIFT та не потрапили під санкції.

Поділитись