Росія відреагувала на ультиматум США

Росія відреагувала на ультиматум США

Росія відреагувала на ультиматум США – знищити ракету 9М729, параметри якої порушують Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. На прес-конференції в середу, 16 січня, глава російського МЗС Сергій Лавров прокоментував підсумки переговорів щодо Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, які відбулися напередодні в Женеві.

Лавров охарактеризував позицію Сполучених Штатів про ракетний договір, як “ми маємо рацію, а ви – ні”. Мовляв, “США не хочуть ознайомитися з пропозиціями РФ, з конкретними параметрами цієї ракети, які залишилися непочутими”. Водночас США заявили про розчарування за підсумками переговорів про ракетний договір.

Нагадаємо, 21 жовтня 2018 року Президент Дональд Трамп заявив, що США вийдуть з договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності з Росією. За його словами, таке рішення пов’язане з недотриманням ДРСМД з боку РФ. Натомість Росія звинуватила США в “зламі” ракетного договору і прагненні створити однополярний світ.

Протягом останніх 4 років США неодноразово стверджували, що Росія порушує договір через розгортання забороненої тактичної ядерної зброї «для залякування європейських країн і колишніх радянських держав, підтримуваних Заходом».

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності — це договір між Радянським союзом і США, підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом 8 грудня 1987 року в ході радянсько-американської зустрічі на найвищому рівні у Вашингтоні. Договір набув чинності 1 червня 1988 року. Документ вперше в історії дозволив ліквідувати цілий клас озброєнь: сторони зобов’язалися знищити всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої і малої дальності, а також не виробляти, не випробовувати і розгортати такі ракети в майбутньому.

Поділитись