Рівень заповнення газосховищ у Європі впав до 40 відсотків

Рівень заповнення газосховищ у Європі впав до 40 відсотків

У європейських підземних сховищах залишилося менш як чверть від закачаного влітку газу, повідомляється в офіційному Telegram-каналі “Газпрому”.


“За даними Gas Infrastructure Europe, на 25 січня обсяг активного газу в європейських підземних сховищах на 26,9 відсотка (на 14,9 мільярда кубометрів) менший за минулорічний рівень. Відібрано вже понад три чверті від обсягу газу, закачаного в літній сезон. На 25 січня відбір сягнув 75,9 відсотка, або 36,3 мільярда кубометрів газу”, — йдеться у пості.

Таким чином, заповненість сховищ знизилася загалом до 40,9 відсотка, а в Німеччині та Франції – до 39 відсотків.

З 11 січня рівень запасів у європейських ПСГ упав до багаторічних мінімумів. На 25 січня газу в них було на 2,24 мільярда кубометрів менше від попереднього мінімального показника. Заповненість українських ПСГ також знизилася до 11,8 мільярда кубів — це на 9,8 мільярда (45,4 відсотка) менше, ніж минулого року, і на 3,5 мільярда менше, ніж на дату початку накачування у квітні 2021 року.

При цьому ціни на газ у Європі б’ють рекорди. Різке зростання почалося з середини минулого року, а у грудні ф’ючерси підскочили до максимуму — понад 2100 доларів за тисячу кубів. Потім був деякий відкат, але вартість газу залишається високою — близько тисячі доларів за тисячу кубів. На думку експертів, окрім низької заповненості європейських ПСГ, на це впливає обмеження пропозиції з боку основних постачальників та високий попит на скраплений природний газ в Азії.

Влада європейських країн неодноразово звинувачувала Росію у провокуванні енергетичної кризи. Володимир Путін назвав ці заяви нісенітницею. Він нагадав, що пропонував Брюсселю залишити довгострокові контракти на постачання сировини, але Єврокомісія наполягла на ринковому ціноутворенні, що призвело до кризи.

Поділитись