“Молдовагаз” та “Газпром” можуть підписати нову угоду щодо постачання газу

“Молдовагаз” та “Газпром” можуть підписати нову угоду щодо постачання газу

“Молдовагаз” та “Газпром” можуть підписати новий контракт з технічних міркувань, оскільки до чинної угоди внесено багато поправок, заявив на прес-конференції голова молдавської компанії Вадим Чебан.


У середині січня віце-прем’єр Молдови Андрій Спину заявив, що навесні можуть розпочатися переговори щодо підписання нового контракту між “Молдовагазом” та “Газпромом”.

“Ми у жовтні обговорювали з “Газпромом” укладання нового контракту, це технічне питання, тому що до чинної угоди було внесено багато поправок. Контракт просто буде підписаний у новій редакції”, – заявив Чебан.

За його словами, підписання нової угоди не означає, що республіка матиме принципово нові поставки газу. Він наголосив, що Молдова і зараз отримує паливо на добрих умовах.

“Газпром” та “Молдовагаз” 29 жовтня після тривалих переговорів продовжили контракт на постачання газу терміном на п’ять років, починаючи з 1 листопада. “Газпром” заявив, що з урахуванням ситуації в Молдові було ухвалено рішення підписати контракт практично на умовах молдавської сторони, але за умови своєчасної 100% сплати поточних платежів.

У листопаді республіки виникли проблеми з перерахуванням виплат вчасно, знадобилася відстрочка. Влада Молдови схвалила поправки до держбюджету, щоб погасити борг “Газпрому” у розмірі 74 мільйонів доларів за газ, отриманий у жовтні та листопаді, у грудні “Молдовагаз” зміг розплатитися самостійно. У січні “Молдовагаз” знову зіштовхнувся із труднощами при погашенні платежу “Газпрому”, оскільки закупівельна ціна газу зросла з 450 до 646 доларів за тисячу кубометрів.

Поділитись