Ринок землі в Україні – чорний та корупційний, – Ігор Побер

Ринок землі в Україні – чорний та корупційний, – Ігор Побер

Нещодавно Європейський суд зобов’язав Україну скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель, який, на його думку, порушує Європейську конвенцію з прав людини. Ринок землі має бути, але некорупційний та прозорий, – вважає народний депутат з Тернопільщини Ігор Побер. 

“Не потрібно зараз ніяких голосувань, щодо мораторію на продаж земель. Він буде існувати до того часу, поки ми не приймемо закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Ринок землі в нас є, але він чорний та корупційний. Багато земель продаються під виглядом паїв, арен. Існує багато спекуляцій та корупції, а особливо у наданні територій в оренду. Багато людей хвилюються, що хтось один може скупити всі землі у бідних селян. Через це, я вважаю, фахівці мають прописати, скільки територій можна продавати в одні руки”, – пояснив Ігор Побер.  
Варто зауважити, що скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення було однією із вимог Міжнародного валютного фонду.
“Треба дивитись правді у вічі і не лукавити, що для стабілізації фінансової системи кредит МВФ нам дуже потрібний, але в цьому є і свої недоліки. Дуже погано, що ми не завжди самостійно приймаємо закони, а часто це відбувається під тиском різних організацій, зокрема й того ж Міжнародного валютного фонду. Ми повинні самі все вирішувати і дбати про свою державу. Якщо навести порядок на митниці, аби всі доходи були офіційними, ми зможемо значно збільшити бюджет, хоч це і вдарить по цінах”, – зазначив Ігор Побер.
Поділитись