Путін пообіцяв Європі великі обсяги газу після запуску «Північного потоку-2»

Путін пообіцяв Європі великі обсяги газу після запуску «Північного потоку-2»

Президент Росії Володимир Путін на нараді про проходження осінньо-зимового опалювального сезону заявив, що постачання газу до Європи розпочнеться після ухвалення рішення про запуск газопроводу «Північний потік-2».


“Щойно вони ухвалять рішення про початок роботи, до Європи відразу почнуть надходити великі обсяги, додаткові обсяги російського газу. Нагадаю, це 55 мільярдів кубічних метрів за рік”.

Глава держави анонсував, що 29 грудня має завершитись заповнення газом другої нитки трубопроводу. Він зазначив, що «зараз, з урахуванням непростої ситуації у наших закордонних партнерів, Росія має можливість нарощувати експорт газу».

Президент також висловив упевненість у тому, що запуск проекту сприятиме стабілізації цін у Європі, що останнім часом зіштовхнулася з енергетичною кризою на тлі рекордного подорожчання газу.

У ході тієї ж наради глава “Газпрому” Олексій Міллер оголосив, що “Північний потік-2” повністю готовий до експлуатації, заповнення другої нитки було завершено.

“І тепер і перша, і друга нитка газопроводу “Північний потік-2″ знаходяться під робочим тиском і повністю готові до експлуатації”, – сказав Міллер.

Сертифікація

Російський віце-прем’єр Олександр Новак назвав максимальним терміном завершення сертифікації газопроводу наприкінці першого півріччя 2022 року. Водночас він зазначив, що за бажання європейських колег постачання можуть розпочатися і раніше середини року.

Новак підкреслив, що зірвати реалізацію проекту неможливо, і газ ним поставлятиметься до Європи. За його словами, раніше він чув багато різних заяв про те, що газопровід ніколи не буде добудовано, але у результаті будівництво вдалося завершити.

Поділитись