Глава МЗС ФРН виключила повернення Росії до G7 найближчим часом

Глава МЗС ФРН виключила повернення Росії до G7 найближчим часом

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок виступила з припущенням про те, що найближчим часом не варто очікувати на повернення Росії до складу G7.

В інтерв’ю агентству DPA дипломат заявила, що офіційна Москва сама виключила із групи після того, як Крим було анексовано Росією.

Наразі неможливо передбачити, коли Росія зможе повернутися до Групи, нинішня ескалація принаймні не робить ситуацію простішою, — сказала вона.

Також міністр закордонних справ назвала «дуже болючим» той момент, що Росія «виключила себе з цієї групи» у зв’язку з возз’єднанням Криму з РФ.

“Група семи” – об’єднання економічно розвинених країн, до складу якого входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція та Японія. Головні її цілі – пошук рішень глобальних політичних та соціальних проблем. Формат “сімки” проіснував з 1976 по 1997 рік. З моменту приєднання Росії об’єднання отримало назву «Група восьми».

Через ситуацію в Україні в березні 2014 року і кризу у відносинах між РФ і Заходом учасники групи ухвалили рішення про повернення до формату «сімки». Як заявив тоді глава МЗС РФ Сергій Лавров, Росія не чіпляється за формат «вісімки». Він зазначив також, що «якщо західні партнери вважають, що він себе зжив, отже, так тому й бути».

Раніше заява Анналени Бербок, що вона «дуже стурбована» обіцянками президента Росії Володимира Путіна відповісти на агресивну політику Заходу викликала різку критику читачів Le Figaro. Під публікацією видання, присвяченого висловлюванням голови німецької дипломатії, коментатори закликали її подумати про енергетику, а не про Україну.

Поділитись