Придністров’я просить Росію збільшити кількість миротворців

Придністров’я просить Росію збільшити кількість миротворців

Придністров’я вимагає збільшити чисельність російських миротворчих сил країни.

Керівництво невизнаної Придністровської Молдавської республіки (ПМР) звернулося до Росії з проханням збільшити кількість миротворців через зростання ризиків безпеки. Глава представництва ПМР у РФ, Леонід Манаков.

За його словами, чисельність російського контингенту 1995 року була знижена до двох мотострілкових батальйонів (приблизно 450 осіб), хоча спочатку їх було шість. Штатна чисельність, встановлена документами комісії, становить 3100 осіб. Манаков зазначив, що збільшення кількості миротворців юридично можливе та виправдане у разі провокацій та терористичної загрози.

“Ще у 1995 році Росія одностороннім рішенням, яке не було узгоджено на рівні Об’єднаної контрольної комісії, знизила чисельність власного контингенту до двох мотострілкових батальйонів, хоча спочатку їх було шість. Тобто нинішня чисельність становить не більше 450 російських миротворців, які постійно діють у зоні безпеки . При цьому їхня штатна чисельність, встановлена документами комісії, дорівнює 3100 осіб”, – повідомив Леонід Манаков.

Дипломат також додав, що чисельність миротворчих сил може бути збільшена, включаючи росіян, які мешкають на території Придністров’я. Ця пропозиція вже неодноразово обговорювалася.

Світ у зоні придністровського конфлікту підтримують спільні миротворчі сили, що складаються з 402 російських військовослужбовців, 492 придністровських, 355 молдавських та 10 військових спостерігачів з України. Миротворці несуть службу на 15 стаціонарних постах та контрольно-пропускних пунктах, розташованих на стратегічно важливих ділянках зони безпеки.

Російська сторона поки що офіційної відповіді на подібний запит не дала, однак малоймовірно, що миротворчий контингент допустять на територію Придністров’я в поточних умовах.

Поділитись